Koczka Zoltán

Koczka ZoltánKoczka Zoltán az általános iskolai éveit a békési Mezőhegyesen töltötte, ahol rokonságában, közvetlen környezetében nem volt erdész szakember. Mégis, a makói gimnázium elvégzése után Sopronban, az Egyetem Erdőmérnöki Karán folytatta tanulmányait. Miután 1981-ben megszerezte erdőmérnöki diplomáját, gyakornokként, majd pedig erdőművelési műszaki vezetőként négy évig dolgozott az akkori Kiskunsági Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság Kerekegyházi Erdészeténél. 1985-ben munkahelyet váltott és körzeti erdőfelügyelői, majd osztályvezetői munkakörben nem csak az erdészeti hatósági és igazgatási feladatok ellátásán keresztül szolgálta az alföldi erdők ügyét, de az akkori hatósági munka szerves részét képező napi szintű szaktanácsadási tevékenységgel is.
1990-ben ismét visszatért a Kerekegyházi Erdészethez, immár erdészetvezetői munkakörbe. A 11.000 hektáros erdészetet nyolc éven keresztül vezette, egy olyan időszakban, amikor a fakitermelő brigádok megszűntek, és vállalkozói formában folytatták az addigi tevékenységüket. Közismerten jó kapcsolatteremtő képességének köszönhetően az átmenetet úgy sikerült levezényelni, hogy eközben a szakmaiság nem szenvedett csorbát. Ebben az időben szerzett vadászati szakmérnöki képesítést is.
1998. márciusától 16 éven keresztül töretlen derűvel vezette a KEFAG Zrt. Erdőgazdálkodási Osztályát. A KEFAG Zrt. által művelt durván 55 ezer hektár erdő kezelésének szakmai irányításában fontos helyet kapott a fenyő állományok szerkezetátalakítása, valamint az ehhez köthető pályázati források megszerzése, hatékony felhasználása. Emellett mintegy 5.500 hektárnyi magán erdő létesítésében is részt vett, ahol a szakmai irányítás mellett ugyancsak fontos helyet kapott a finanszírozási háttér előteremtése, a pályázati támogatások megszerzése.
2014-től 2022-es nyugdíjba vonulásáig a KEFAG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. Ebben a pozícióban előtérbe került a szakmai rendezvények szervezése, a társadalmi kapcsolatok széles körű ápolása, közösségformáló szerepe. Kiemelkedő szervezői és társadalmi tevékenységének elismeréseképpen 2016-ban Bedő Albert Emlékéremben részesült.
Az Alföldi Erdőkért Egyesület Erdőművelési és Környezetvédelmi Szakosztályát 11 esztendőn keresztül vezette. Ez alatt az idő alatt mintegy 25 szakbizottsági ülést szervezett, melyek témája igen széles palettán mozgott – a Bugaci Nagyerdő rekonstrukciójától kezdve a kokkadi lepkeügyön át a bockereki erdő történetéig számos témát ismerhettek meg az erdész kollégák. Jó szervező és kapcsolatépítő képességeit az Országos Erdészeti Egyesület Kecskeméti Helyi Csoportjánál is kamatoztatta. Az egyesületi összejöveteleket, szakmai találkozókat mindig is szívügyének tekintette, és ebbe a kollégáit is igyekezett bevonni. Különös figyelemmel és odaadással hívogatta ezekre az alkalmakra a már nyugdíjba vonult erdészeket, és azon fáradozott, hogy a fiatalabb szakemberek és az elődök között minél élénkebb tapasztalatcsere jöhessen létre. Erre minden lehetséges alkalmat megragadott, többek között a hazai és nemzetközi erdészeti sífutó és tájfutó versenyeket, amelyeknek mind a mai napig lelkes és legendásan jó humorú résztvevője.
Koczka Zoltán jelenleg az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének elnöki tisztségét látja el.
Bátran állíthatjuk, hogy Kocka Zoltán egész szakmai pályafutását az alföldi erdők telepítésének, fenntartásának, a velük való szakszerű gazdálkodásnak szentelte. Fáradhatatlan motorja volt a generációk közötti aktív tapasztalatcserének. Benne az erdész társadalom és különösen az alföldi erdész társadalom közösségformáló személyiségét tisztelhetjük.

vissza...

Kapcsolat

Nyilvántartó: Kecskeméti Törvényszék: Pk. 60.148/1998/3.
Civil szervezetek bírósági nyilvántartásában: 03-02-0001686
Székhely: 6000 Kecskemét, Külső Szegedi út 47.
e-mail: alfoldierdokert@gmail.com
tel: +36 – 30 -219-7094
tel: +36 – 30 -689-7387
Postacím:
Raisz Árpád (KEFAG Zrt.)
6000 Kecskemét, József A. u. 2.

Kutatói nap

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató